| Uw partner in zuivel    
     
Home Page Image
  MECONE, Uw partner in zuivel
 
 
 
 

Lokaal geproduceerde schapenmelk van het familiebedrijf
Met acht familieboerderijen verspreid door heel Nederland produceren wij heerlijke, biologische melk, kaas en yoghurt van het schaap. Onze samenwerking in de coöperatie Mecone zorgt ervoor dat er kwalitatief superieure schapenmelk in de Nederlandse supermarkten verkrijgbaar is, lokaal geproduceerd, voor een eerlijke prijs.
Sterke bedrijven
Familiebedrijven zijn sterke bedrijven. Op onze boerderijen wordt door vaders, moeders, zoons en dochters met plezier hard gewerkt: in de melkput, de kaasmakerij, de verzuiveling en soms ook nog in de eigen boerderijwinkel, een zorgtak of een bed&breakfast. We houden verschillende rassen, waaronder het Friese Melkschaap, Zwartblessen en het Franse Lacaune schaap. De dieren lopen lekker buiten in de wei. Hun voer wordt zo veel mogelijk op eigen grond geteeld. Zo blijft de kringloop gesloten en hoeven er geen onnodige transportkilometers te worden afgelegd.
De menselijke maat
Onze melk en de grondstoffen komen uit Nederland en blijven in Nederland. We werken alle acht biologisch en we wisselen onderling rammen uit voor de bevruchting. De consument weet dat zowel de dieren als het milieu niet onnodig worden belast. Grootschalige dierhouderij wijzen wij af. Groei is niet altijd beter. We willen de succesformule van het familiebedrijf en de menselijke maat graag behouden. Daarom hanteren we een maximum van 400 melkschapen per boerderij. Door gezamenlijk op te trekken combineren we de kwaliteit van het kleine met de slagkracht van het grote. Zo kunnen we toch grote hoeveelheden leveren aan de melkfabrieken, zodat zij efficiënt kunnen werken en onze schapenmelk op veel plaatsen verkrijgbaar is voor de consument.
Gezondheidsonderzoek
Uit onderzoek blijkt dat schapenmelk vele malen gezonder is dan koemelk, en zelfs dan geitenmelk. Schapenmelk bevat 85% meer calcium dan koemelk en het heeft de meest gunstige Omega3/Omega6-verhouding. Ook bevat het veel meer CLA dan koemelk, het stofje dat een rol speelt in het verminderen van vetmassa en het stimuleren van spiermassa. Schapenmelk is beter verteerbaar dan koemelk doordat de vetdeeltjes kleiner zijn. Mensen met lactose-intolerantie kunnen vaker wel schapenmelk drinken. Er zitten veel meer A, B, C en D-vitaminen in schapenmelk dan in koemelk of geitenmelk. Bovendien bevat schapenmelk twee keer meer caseïne-eiwit, waardoor er meer kaas gemaakt kan worden uit één liter melk. Bron: www.natuurdiëtisten.nl  
De vraag neemt toe
Schapenmelk blijft een nicheproduct. Niettemin stijgt de vraag gestaag; onder meer door de gezondheidseffecten van schapenmelk ten opzichte van koemelk en door de lokale productie met aandacht voor dierenwelzijn. Boeren die wegens de beperkingen op het houden van koeien, en ook geiten, willen overstappen op schapenmelkerij, kunnen bij ons informatie inwinnen en een verzoek doen tot toetreding.


De boeren van Mecone

H.I. van Assen, deVreugdehoeve, Zwolle
Spoolderenkweg 12, 8042 PK  ZWOLLE 
Schapenmelkerij, kaasmakerij, verzuiveling, horeca, boerderijwinkel
www.vreugdehoeve.nl
J.H. Bosman
Valsteeg 3, 7751 RK  DALEN
V.O.F.  W.P. Kuiper en zn.
Dorpsweg 115, 1028 BM  Amsterdamnaam
Mts Sentker-Ottens
Europaweg 37, 7766 AA Nieuw Schoonebeek
L.Pellikaan
Noordzijde 76, 2977XB Goudriaan.